понеділок, 30 листопада 2015 р.

Тема уроку: "Дерева нашого лісу" + кросворд

  • Пригадаймо, що таке дерево? (Дерево — це велика багаторічна рослина, яка має єдине головне стебло з деревини)
  • Які бувають дерева? (Дерева поділяються на хвойні та листяні. Листяні дерева восени скидають листя. А хвойні дерева цілий рік вкриті тонким голчастим листям)
  • Які три основні частини має дерево? (Коріння, стовбур, листя)
  • А які бувають ліси? (Листяні, хвойні, мішані)
  • Який ліс росте біля нашого села? (Мішаний)
А от які дерева переважають у нашому лісі, ми дізнаємося, коли розгадаємо кросворд.
Запитання до кросворду:
  1. У давнину деревиною цього дерева народні майстри оздоблювали царські палаци, з неї виготовляли іграшки, скрині, шкатулки, бочки для меду та масла і навіть бойові щити - завдяки гнучкості вони витримували удари мечів і списів, оберігаючи воїнів. А ще виготовляли фальшиві печатки. З кори робили кошики, мотузки, личаки (взуття). (Липа)
  2. У 50 років це дерево перестає рости, але до цього часу встигає нагромадити стільки деревини, скільки дубу вдається майже за ціле століття. Гарне, корисне дерево, але в давнину йому не пощастило. В багатьох краях про нього йшла недобра слава. І постійно тремтяче листя, й червоняста плівка під корою, і дивовижна плодючість, і вміння з’являтися на пустих вітроломах та згарищах. Крона - «кудлата» та буйна, а затінку майже не дає. Дерево горить, але тепла майже не дає. І серцевина в ньому здебільшого трухлява. Дивне дерево, не схоже на інші. (Осика)
  3. Це дерево має буро-жовтий стовбур, довгі темно-зелені голки, коричневі шишки на гілках. На відкритих місцях воно поселяється першим. Коріння йде глибоко в грунт і, ніби якір, утримує дерево навіть у бурю. Дерево годує багатьох звірів і птахів. Воно любить сонце. Повітря в лісах, де багато таких дерев, дуже чисте. Ось чому тут будують санаторії для людей, які мають захворювання органів дихання. (Сосна)
  4. Це дерево - найстійкіше проти диму, газів. Його листя глушить вуличний шум, очищує запилене міське повітря. Виявляється: воно менше від своїх зелених побратимів потерпає від блискавок. Такі дерева, посаджені навколо житлових будинків, успішно виконують роль громовідводів. (Тополя)
  5. Це хвойне дерево. На Різдвяні і Новорічні свята воно присутнє майже в кожній оселі. (Ялинка)
  6. Це дерево зростає лише в Карпатах. Належить до родини соснових. Але воно майже нічим не схоже на своїх родичок. Це єдиний представник нашої флори з класу хвойних, що скидає на зиму листки. (Модрина)
  7. Це єдине дерево серед усього рослинного світу, шо має біту кору, завдяки особливій білосніжній речовині - бетуліну. (Берізка)
Отже, кросворд ми розгадали. Тож які дерева переважають у нашому лісі? (Читаємо: «листяні»)

  • Назвіть, які листяні дерева ви зустрічали в нашому лісі. (Граб, дуб, липа, осика, акація...)
  • Уявіть собі, що прокинулися ви вранці, а навколо немає жодного дерева. Як ви вважаєте, чи змінилося б наше життя?
Для життя нам потрібні дерева, бо вони виділяють кисень, яким ми дихаємо.
Понад 2 мільярди людей користуються дровами для опалення приміщень і приготування їжі.
3 деревини виготовляють папір.
Багато дерев є лікарськими рослинами. З їх кори, бруньок і листочків виготовляють ліки.
«Немає більшої краси, ніж гаї та ліси», — говорить прислів’я. Отже, дерево дає нам красу.
Дерева захищають поля від снігових заметів. Своїм могутнім корінням вони оберігають ріки від замулювання, закріплюють сипучі піски. Отже, дерева дають нам ще й захист.

Немає коментарів:

Дописати коментар