четвер, 12 листопада 2015 р.

Запитуйте - відповідаємо (тема: Дерева)

  • Чому на канадському прапорі зображено кленовий лист?
Тривалий час клен був єдиним джерелом цукру для місцевих племен, а пізніше - і для перших переселенців з Європи. Одержували цей цукор із кленового соку.




  • Чи справді їдять каштани?

У Криму та на Закарпатті зустрічається каштан їстівний. Це одна з найцінніших плодових деревних порід нашої планети. У країнах Південної Європи каштани стали другим хлібом, а іноді навіть замінюють його. їдять їх сирими, вареними, печеними та смаженими. Із сушених каштанів мелють борошно, змішують його з пшеничним і кукурудзяним, а потім печуть хліб та коржі. Це борошно додають у тістечка, торти, пироги або начинку для цукерок. Смажені та мелені каштани замінюють каву. Там, де каштанів багато, ними годують свійських тварин.

  • Яке дерево взяв під охорону Петро І?

Деревина ясена є ціннішою за дубову. Вона надзвичайно міцна та гнучка, тверда, мало жолобиться і розтріскується, добре полірується. Про всі ці якості деревини ясена люди знали ще давніх часів. Виготовляючи весла, бойові палиці, луки, посуд, спиці, люди швидко знищували ясени. У 1703 році, згідно з указом Петра І, це дерево було взято під охорону — його дозволялося рубати лише для потреб кораблебудування.

  • З якого дерева виготовляють сірники?
Справжнє визнання деревина осики одержала, коли з неї почали виготовляти сірники. Це - єдина порода, придатна для такої мети.

  • Чому так кажуть: «Обдерли, як липку»?

У давні часи липа «взувала» людей. Селяни носили взуття — личаки, сплетені з липового лика (кори). Для однієї лише пари потрібно було обідрати кору з 4—5 дерев не старших 4—6 років. Личаки носили у будь-яку пору року. Вони швидко зношувалися, тому на рік одній людині потрібно було 12—15 пар. Ось і стояли в лісах обідрані, зовсім голі дерева. Звідси і приказка: "Обдерли як липку".

Немає коментарів:

Дописати коментар