- Чому на канадському прапорі зображено кленовий лист?
- Чи справді їдять каштани?
У Криму та на Закарпатті зустрічається каштан
їстівний. Це одна з найцінніших плодових деревних порід нашої планети. У
країнах Південної Європи каштани стали другим хлібом, а іноді навіть замінюють
його. їдять їх сирими, вареними, печеними та смаженими. Із сушених каштанів
мелють борошно, змішують його з пшеничним і кукурудзяним, а потім печуть хліб
та коржі. Це борошно додають у тістечка, торти, пироги або начинку для цукерок.
Смажені та мелені каштани замінюють каву. Там, де каштанів багато, ними годують
свійських тварин.
- Яке дерево взяв під охорону Петро І?
Деревина ясена є ціннішою за дубову. Вона
надзвичайно міцна та гнучка, тверда, мало жолобиться і розтріскується, добре
полірується. Про всі ці якості деревини ясена люди знали ще давніх часів. Виготовляючи весла, бойові палиці, луки, посуд, спиці, люди швидко знищували
ясени. У 1703 році, згідно з указом Петра І, це дерево було взято під охорону —
його дозволялося рубати лише для потреб кораблебудування.
- З якого дерева виготовляють сірники?
- Чому так кажуть: «Обдерли, як липку»?
У давні часи липа «взувала» людей. Селяни носили
взуття — личаки, сплетені з липового лика (кори). Для однієї лише пари
потрібно було обідрати кору з 4—5 дерев не старших 4—6 років. Личаки носили у
будь-яку пору року. Вони швидко зношувалися, тому на рік одній людині потрібно
було 12—15 пар. Ось і стояли в лісах обідрані, зовсім голі дерева. Звідси і
приказка: "Обдерли як липку".
Немає коментарів:
Дописати коментар